Strategia de Dezvoltare Locală a comunei Unirea 2023 – 2027

PROIECTE SUPUSE CONSULTARII PUBLICE

PLAN URBANISTIC GENERAL 2023 - Comuna Unirea, varianta consultare si dezbateri

Comunicat de presa “PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”:

07.03.2023 REABILITARE MODERATA A SEDIULUI PRIMARIEI UNIREA, JUD. DOLJ

07.03.2023 REABILITARE MODERATA - DISPENSAR IN COMUNA UNIREA, JUD. DOLJ

În atenția cetățenilor comunei Unirea :

♦️ Modalitatea de gestionare a deșeurilor periculoase generate în gospodării se realizează în două modalități:
- în cadrul unor campanii organizate de primărie și operator, cu ajutorul hazmobilelor, periodic, la date și locații bine stabilite de comun acord între administrațiile publice locale și operatorul de salubrizare. În locația și data stabilită, hazmobilul staționează minim 4 ore. Populația este înștiințată de aceste date și locații și aduce deșeurile la hazmobil, fiind preluate cu titlu gratuit dacă sunt în cantitate de până la 20 kg.
- la cererea populației, tariful pentru colectarea separată de la populație şi transportul deșeurilor periculoase din deșeurile menajere ce cuprind cantități peste 20 kg fiind de 8,21 lei/kg fără TVA.
♦️ În ceea ce privește colectarea gunoiului menajer se păstrează aceeași zi de miercuri a săptămânii .
♦️ Rugăm cetățenii comunității noastre să se implice în acest nou sistem de colectare a deșeurilor .

Calendar colectare deseuri reziduale Cum colectam deseurile reziduale ? Situatia trasabilitatii deseurilor colectate si depozitate/reciclate/valorificate

ANUNTURI



Comuna Unirea din judeţul Dolj are un singur sat. În trecut, ea purta numele de Risipiţi, după o poveste care merită spusă. Din istoria locului fac parte biserica, fântâna, dar şi oamenii, în frunte cu cea mai vârstnică localnică: ea a împlinit, pe 5 aprilie 2013, 100 de ani.

Istorie

Satul se numea înainte Cearâng, asemănător cu Parâng, ceea ce vine din limba tătară. Oamenii, în perioada năvălirii popoarelor barbare, existau pe locurile acestea. Pe la 1515, satul era, dar nu în actuala configuraţie, ci în cinci cătune răspândite

Negotul

Locuitorii comunei Unirea sunt cunoscuţi în toată ţara prin îndeletnicirea lor din moşi-strămoşi, negustoria. „Ei ajungeau cu căruţa trasă de cai la Baia de Aramă, treceau Băile Herculane, treceau Malovăţul şi ajungeau pe undeva în creierul munţilor, cu caii, cu căruţa. Îşi puneau în ea baniţe de grâu şi de porumb şi veneau de acolo.

Biserica, ridicată de oameni

Oamenii au construit istoria în acest sat, în această comună, iar singurul locaş de cult din comună, Biserica „Sf. Nicolae“, nu face excepţie. Biserica a fost ridicată cu ajutorul daniilor locuitorilor din comună. Oamenii plecau cu carele şi adunau grâu, porumb, pe care le vindeau, făceau bani şi au ridicat această biserică, pe care ÎPS Irineu a considerat-o o adevărată catedrală, la sfinţirea din 2011. Deşi este trecută de suta de ani, biserica nu este monument istoric, însă autorităţile comunei spun că este mai bine aşa, pentru că au cum să o îngrijească.

Fantana

Lângă monumentul ridicat în 2008 pentru eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, alături de biserică este şi Fântâna Frumoasei sau, mai nou, a Miresei. Ea a fost construită – cum altfel – tot de oamenii din comuna. A fost închisă cu un gard şi a fost principalul izvor al comunei, din care se lua apa sfinţită. Până în 1920, miresele beau apa de acolo, dar şi apoi, devenind o fântână reprezentativă, au coborât aici.